Brüsszel futócipőben

2012.06.30. 11:18

Most ismét valami újba kezdek. Mivel időről-időre úgy hozza az élet, hogy néhány napokra külföldre utazom, van időm egy kicsit "futó szemmel" is ránézni egy-egy európai városra. Ebben a hónapban két ilyen kirándulás is volt, ezek közül az elsőről szeretnék most írni. 

Brüsszel általában nem úgy él az emlékeinben, mint egy nagyon "zöld" főváros. Ez a belvárosi részre igaz is, itt lényegében csak két jelentősebb park található (mivel Brüsszel hivatalosan kétnyelvű, ezért az elnevezések is két nyelven fognak szerepelni): a belga Parlament és a Királyi Palota között a Parc de Bruxelles / Park van Brussel (flamandul a Warandepark elnevezést is használják), valamivel kijjebb, az európai negyed háta mögött pedig a Parc de Cinquantenaire / Jubelpark. A város belső részén lakó/dolgozó futók többsége is ezen a két helyen szokott edzeni, mert ehhez nem kell sok idő. Emellett a várost körülölelő erdős terület emelendő ki, ahol hosszú futásokra és hétvégi futókirándulásokra nagyon alkalmas terepek is akadnak bőven, de ez már kicsit kiesik (bár mind kocsival, mind közösségi közlekedéssel jól megközelíthető) Végül nem szabad elfelejteni, hogy a futás nagyon klassz lehetőség lehet városnézésre is, igaz, ehhez érdemes korán indulni, mert pláne hétköznapokon azért nagy a tömeg és a forgalom is az utcákon.

A hónap közepén a három napos ott tartózkodásom alatt ezekből a két belvárosi parkot és a városnézést volt lehetőségem kipróbálni.

Parc de Bruxelles / Park van Brussel (Warandepark)

Egy nagyon hangulatos belvárosi park, bár eléggé kicsi. A legtöbb helyen kavicsos úton lehet futni, de van pár ösvény, amin egy kis "terep fíling" is elérhet bennünket. Vannak utak körbe és keresztül, meg átlósan, ezeket lehet kombinálni tetszés szerint. A változatosság gyönyörködtet, de nem itt, mert az eléggé egyforma stílusú kerítéseken és padokon, meg a jelentős számú kőszobron kívül csak a parkban lakó kacsákat és mókusokat lehet még figyelgetni futás közben. Valószínűleg ez az a hely, ahol még én is elkezdenék zenét hallgatni, ha rendszeresen idejárnék, pedig nem szoktam ilyet csinálni. A két szökőkút közül ottlétemkor csak a nagyobbik üzemelt, és azt is csak kb nyolc körül kapcsolták be, szóval a reggel érkezők abból sem látnak sokat (pedig érdemes) Egy kör a kerítés mentén kb 1,3 km, szóval elég sokat kell körözni, ha valaki itthon pl két szigetkört szokott futni. Én reggel hat-hét óra körül voltam ott, ami jó időpont, mert bár jóval északabbra van tőlünk, de lelkületében Brüsszel mediterrán város, így nem kel korán. Ezért a sporikon kívül más még nem nagyon jár arrafelé ilyenkor. A térképet lentebb láthatjátok:

Kedvcsinálónak pedig még néhány kép:

P1000315.JPG

P1000317.JPG

Tényeg szép...

Parc de Cinquantenaire / Jubelpark

A város egyik nagy sugárútján, a Rue de la Loi / Wetstraat-on tovább haladva érjük el az európai negyed háta mögött. Valaha katonai gyakorlótér volt, aztán a különféle ünnepségek színtere (innen van a flamand neve is) A békebeli parképítészet itt is megcsodálható, de futó szemmel valamivel érdekesebbé teszi egyrészt az, hogy jóval nagyobb területen fekszik, másrészt pedig az, hogy a sétautak és fasorok mellett vannak benne lépcsők és emelkedők is, így egy kicsit lehet erre is rámenni, ha valaki akar. Fotókat itt nem csináltam, de térkép van:

Mint látható, itt azért egy kör már jóval nagyobb táv.

Egy kis futó városnézés

A végére hagytam a "vásornéző útvonalat", ami egyszerűen úgy született, hogy egyik reggel nekiindultam, és futottam egy jót, amerre kedvem volt. Szerencsére hét óra körül még nem voltak sokan a legtöbb helyen (az egyetlen markáns kivétel az európai negyedben a Luxembourg pályaudvar környéke volt, ahol már javában dübörgött az ingázó forgalom) Természetesen forgalmas utcák mellett futni kevésbé kellemes, mint a parkban, de több minden lehet látni. :-) Az útvonalat itt követhetitek:

A "szokásos" parkbéli rajt után a királyi palota mellett elfutva a Grand Sablon / Grote Zavel érintésével lekanyarogtam a kis belvárosi utcákon a piactérre (Grand Place / Grote Markt), ahol még szenderegtek az öreg épületek, köztük a Városháza. Innen felkanyarodtam a katedrálishoz (egész szép lejtő), majd a kezdődő Rue de la Loi / Wetstraat mentén futottam az európai negyed felé. Elhaladtam a park és a belga parlament mellett, majd magas és túlnyomórészt szürke irodaépületek között (aki mindig is kiváncsi volt, milyen lehet pl New Yorkban az utcán futni, próbálja ki) elértem az Európai Bizottság főhadiszállását, a Berlaymont palotát (az elnevezés csak a méret okán állja meg a helyét) Innen a Schuman tér körforgalmán (és az itt permanens építkezéseken - Európa itt épül) átvergődve csakhamar elértem a már korábban emlegetett Parc de Cinquantenaire / Jubelparkot, ahol le is nyomtam egy kisebb kört. Visszafelé ugyancsak a Schuman tér, majd a Rue Belliard / Belliardstraat következett, ahol szintén egymást érik az uniós intézmények, így az Európai Parlament, a Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Bizottsága, és az Európai Bizottság számtalan kisebb-nagyobb irodaháza. Az Avenue des Arts / Kunstlaan keresztezése után csakhamar visszaértem a parkba. Ez a kör valamivel több, mint 10 km, és nagyon jó lehetőséget ad egy kis városnézésre akkor is, ha nincs sok időnk.

Persze emellett még sok más útvonal vár felfedezésre, én is folytatni fogom a kalandozást, ha megint arra járok majd.

Mindenkinek jó futást!

A bejegyzés trackback címe:

https://futolag.blog.hu/api/trackback/id/tr754620378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása